Skip links

Kaynak Yönetiminde Dış Kaynak Kullanımının Yeri ve Avantajları

Kaynak yönetimi nedir?
Kaynak yönetimi, verimliliği en üst düzeye çıkarmak için kaynaklarınızı önceden planlama, programlama ve tahsis etme sürecidir.

Kaynak, bir görevi veya projeyi yürütmek için gereken her şeydir – bu, çalışanların beceri grupları veya yazılımın benimsenmesi olabilir.

Etkili kaynak yönetimi neden önemlidir?
Proje yönetiminin bir parçası olarak kaynak yönetimi, daha azıyla daha fazlasını yapmakla ilgilidir. Özellikle iş dünyasında kimse israfı sevmez. Kaynak yönetimi, optimizasyon ve verimlilik etrafında toplanmıştır. Bir projeyi başarılı kılmak için neye ihtiyacınız olduğunu bildiğinizde, kaynakları verimli bir şekilde nasıl planlayacağınızı etkili bir şekilde anlayabilirsiniz.

Şirketler için optimum verimlilik o kadar önemlidir ki, yalnızca kaynak yönetimini sağlaması için birini işe alırlar; bu kişi kaynak yöneticisi olarak da bilinir. Kaynak yöneticisi ne iş yapar? Proje yöneticileri projeyi tamamlamak için görevler oluşturmaktan ve atamaktan sorumluyken, kaynak yöneticileri projeyi başarılı kılmak için gereken kaynakları tahsis etmekten sorumludur.

İyi Bir Kaynak Yönetiminin Avantajları Nelerdir?
Öngörülemeyen aksaklıkları önler: Kaynaklarınızı önceden anlayarak ve bunları nasıl kullanacağınızı planlayarak, boşlukları veya sorunları oluşmadan önce giderebilirsiniz.

Tükenmişliği önler: Etkili kaynak yönetimi, ekibinizin iş yüküne ilişkin içgörü kazanarak kaynakların “aşırı tahsisinden” veya “bağımlılığından” kaçınmanıza olanak tanır.

Bir güvenlik ağı sağlar: Diyelim ki kaynak yetersizliğinden dolayı proje başarılı olmadı (bu oluyor). Kaynak planlaması ve yönetimi, elinizdekilerle yapabileceğiniz her şeyi yaptığınızı ortaya koyar.

Şeffaflık oluşturur: Diğer ekipler, ekibinizin kapasitesi konusunda görünürlük elde edebilir ve ekibiniz maksimum kapasitedeyse veya yeni projeler üstlenmeye müsaitse buna göre plan yapabilir.

Verimliliği ölçer: Yaklaşan bir projeyi yönetmek ve yürütmek için neyin gerekli olduğuna dair üst düzey bir anlayışla, verimliliğe karşı etkin bir şekilde planlayabilir ve ölçebilirsiniz.

Bilgi Teknolojilerinde Dış Kaynak Kullanımı Nedir?
BT dış kaynak kullanımı, iş sonuçlarına yönelik BT destekli iş süreci, uygulama hizmeti ve altyapı çözümlerini etkin bir şekilde sunmak için dış hizmet sağlayıcıların kullanılmasıdır.

Dış kaynak kullanımı, işletmelerin maliyetleri düşürmesine, pazara sunma süresini hızlandırmasına ve dış uzmanlıktan, varlıklardan ve/veya fikri mülkiyetten faydalanmasına olanak sağlayabilir.

Sorunlu çoklu görevlerle ve sürekli büyüyen yapılacaklar listenizle mücadele etmek için bir taktik, bazı görevlerinizi güvenilir profesyonellere devretmek. Her zamankinden daha fazla şirket, işlerindeki boşlukları doldurmak için dış kaynak kullanımına yöneliyor.

Dış kaynak kullanımı, en iyi yetenekleri uygun fiyatlarla bulmanın istisnai bir yoludur. İşletmenizi ayakta tutmak için bu stratejiyi arıyorsanız, araştırma yapmak için zaman ayırın.

Dış Kaynak Kullanımının Şirketlere Sağladığı Faydalar

1- Yetenekli uzmanları bulmak kolaylaşır.
Son derece yetenekli uzmanları olan şirketler dahi, bilgi teknolojileri alanında yeterli yetkinliğe sahip olmadığı konular olabilir. Şirketlerin daha önce hiç çalışmadığı konular veya dijital çözümler konusunda uzmanlığa ihtiyaçları olabilir. BT dış kaynak kullanımının ilk faydası, yetenekli kaynaklara daha kolay erişim fırsatıdır.

2- Şirketlerin, temel faaliyet alanlarına odaklanmalarına olanak sağlar.
Yetenekli dış kaynak kullanımı, BT kaynakları sınırlı olan işletmelerde yer alan ekiperin gücünü artırır. Şirketler, BT projelerinde alanında uzmanlaşmış dış kaynak kullanarak iyi oldukları ana görevlerine konsantre olabilir ve BT projelerini dış kaynak uzmanlara bırakabilir. Bu, şirketlerin ana ticari faaliyetlerini geliştirmesine ve aynı zamanda büyüme stratejisini yürütmesine yardımcı olacaktır.

3- Maliyetleri azaltır.
Bu paragraf ilk sıraya yerleştirilebilir, ancak BT dış kaynak kullanımının sadece paradan daha fazlası olduğuna inanıyoruz… – Yetkin uzmanlardan oluşan dış kaynak ekip ile daha verimli ve karlı çalışmak mümkündür. Şirketlerin benzer BT projelerini geliştirmeye sürekli ihtiyacı yoksa, alanında uzman dış kaynaklarla anlaşılan süre kadar çalışma opsiyonunu seçmek, uzun vadede büyük maliyet avantajı sağlamaktadır.

4- Etkinliğin kolayca ölçeklendirilmesi veya iyileştirilmesi mümkün olur.
BT projelerinde dış kaynak kullanmak neden avantajlar sağlar? Dış kaynaklar kullanmak, yalnızca normal iş görevlerinizi iyi bir şekilde yerine getirmekle değil, aynı zamanda pazar alanınızda daha fazlasını elde etmeye çalışmakla da ilgilidir.

Dijital olmayan şirketlerin, geleceğin gerekliliği olan dijitalleşmeye kolay geçişi için, BT görevlerini diğer alanlarda uzman olan mevcut uzmanları arasında paylaştırmalarına gerek bulunmamaktadır.

Dış kaynak kullanımı aynı zamanda, İK ekiplerinin çalışma saatlerinden tasarruf etmek anlamına gelir.

5- Organizasyonel karmaşıklığı azaltır.
BT dış kaynak kullanımı ile şirketler yönetim kaynaklarının yönetimine odaklanabilirler. Şirketler projenin aktif bir tarafı olmayı seçebilir ve hatta şirketlerinin proje yöneticilerinin dış kaynak olanekibi kontrol etmesine olanak sağlar.

6- Mevcut becerilerin eksikliğinin yaratacağı risklerin bertaraf edilebilmesi sağlanabilir.
Yerel pazarlar için çalışan, gelişmekte olan ülkelerdeki şirketlerin, iyi gelişmiş bölgelerdeki şirketlere göre başarıya ulaşma şanslarının daha az olduğu bir gerçektir. Aynı şey kentsel ve kırsal alanlardaki şirketler için de geçerlidir.

Sorun şu ki, şirketlerin konumu ne kadar küçükse, orada doğru profesyonel yardımı bulmak o kadar zor olur. Dış kaynak kullanımı, şirketlerin ofisi nerede olursa olsun onlara büyük bir yetenek havuzuna erişim sağlar.

7- Daha hızlı geliştirme performansı sağlanır.
Yapılacak işi işlevsel parçalara bölerseniz, görevleri uzmanlara atarsanız ve süreci kontrol etmesi için etkili bir proje yöneticisi tutarsanız, herhangi bir iş daha hızlı yapılır. Doğru dış kaynak kullanımı her şeydir. Dış kaynaklar ya da şirketin kadrolu çalışanları farklı ülkelerde yaşıyor olabilir, ancak onların BT sorununu çözmek için mümkün olan en iyi adaylar olduğundan emin olunmalıdır. Veya şirketler, BT dış kaynak çözümü ile ilerleyebilir ve görev yönlendirme, takip etme, analiz etme, geliştirme, test etme vs işlerine hiç zaman harcamayabilirler.

8- Yeni beceri seti geliştirmeye olanak tanır.
Dış kaynak kullanımı, şirketlere hizmet verimliliklerini test etme ve üzerinde çalışılan BT projelerinin daha fazla dikkatlerine değip değmeyeceğine karar verme şansı verir. Müşterilerine yeni bir ürün/hizmet önerebilir ve bunu dış kaynak kullanarak sağlayabilirler. Bu strateji şirketlerin, ürün ve hizmet geliştirmeyi dikkatli bir şekilde planlamalarına ve riskleri azaltmalarına yardımcı olur.

9- Sorumluluk paylaşımını mümkün kılar.
BT dış kaynak kullanımının bir diğer avantajı, yalnızca tamamen dış kaynak sağlayan firmalara yönlendirilen görevlerden kaynaklanır. BT destek sağlayıcınız, hizmet kesintisi risklerinizi paylaşabilir, size olağanüstü durum kurtarma hizmetleri ve veri güvenliği veya gelir sigortası sağlayabilir.

10- Satın almadan daha iyi ekipman kullanılabilmesini sağlar.
Profesyonel bir BT dış kaynak sağlayıcısı, kaynaklarını müşterilerine önerecekleri en iyi ekipmanı, yazılımı ve uzmanları bulmak için harcar. Müşteriler, dış kaynak sağlayan iyi şirketler aracılığı ile ihtiyaç duyacakları yazılım ve donanıma para harcamadan, daha yüksek güvenlik standartlarını karşılamaları için geliştirilmiş daha kaliteli BT ürünlerine sahip olma fırsatı sunar.

🍪 This website uses cookies to improve your web experience.