Dijital Dönüşüm Nedir ve Neden Bu Kadar Önemlidir?
Dijital dönüşümle ilgili deneyim ve beceri sahibi olmak, artık neredeyse tüm şirketlerin stratejik planı için gerekli hale gelmiştir. Şirketler, sektörlerinin değişen ortamına hazır olmalı ve yeni iş modellerini hayata geçirmek için mevcut insan kaynaklarını eğitmek ve elde tutmak için doğru yeteneklere sahip olduklarından emin olmalıdır.
IDC, 2023 yılı itibariyle, şirketler tarafından teknolojiye yapılan tüm yatırımların %53’ünün dijital dönüşüm kapsamında olacağını öngörüyor. Tüm bu bilgiler ışığında şu rahatlıkla öngörülebilir; bir şirketin gelecek vizyonu ne olursa olsun, büyümek isteyen bir şirket, bu vizyonda dijital dönüşüm ilk sıralara koymalıdır.
Dijital dönüşüm, verimliliği artırmak, müşteri bağlılığını artırmak, riski yönetmek ve yeni gelir yaratmak için, dijital yeteneklerin süreçlere, ürünlere ve hizmetlere uygulanmasıdır. Bu dönüşüm hem şirket içi hem de şirket dışı operasyonlarda dijital teknolojilerin benimsenmesini içerir; satış, pazarlama ve destek çalışmaları dahil, müşteriye, şirket çalışanlarına ve iş ortaklarına dokunan her noktada…
Geleceğe ait bir şirket olmak ve öyle de kalabilmek ve değişime uyum sağlamak için şirketler, çalışma şekillerini temelden değiştirmeli, kültürel değişimi kabul etmeye istekli olmalı ve statükolarını yeniden düşünmelidir. Günümüz ve gelecek için dijital dönüşüm bir seçenek değil; şirketler için konfor alanından kaçmak, kendini yeniden keşfetmek ve teknolojik ilerlemelerle dolu bu dünyada rekabet etmek demektir. Bunun en yakın ve net örneği olarak, pandemi döneminde dijital dönüşüm, iş ekosistemlerinin bozulmasına yanıt vermede kilit rol oynamış ve çoğu işletmenin bu ani değişimi karşılamak için çabalarını ödüllendirmiştir.
Dijital dönüşümün gerekliliğini destekleyecek 7 faydasını şu şekilde belirtebiliriz :
1- Operasyonel verimliliği ve üretkenliği artırır.
Birlikte çalışan doğru teknik gereksinimlere sahip olmak iş akışını düzene sokabilir ve verimliliği artırabilir. Dijital dönüşüm, birçok manuel görevi otomatikleştirerek ve bu otomasyonu şirket genelinde entegre ederek, ekip üyelerinin daha verimli çalışmasını sağlar.
Günümüzün ve geleceğin iş liderleri için güvenlik ve performansla ilgili operasyonel disiplini sürdürme ihtiyacı bir öncelik olmaya devam edecektir. Doğru analitik araçlar seti ile bu veriler, daha bilinçli ve daha hızlı kararlar almak için kullanılabilecek değerli iş çıktılarına dönüştürülebilir. Analitik araçlar iş operasyonlarında ne kadar derine gömülür ve çalışma kültürünün odağında yer alırsa, sahip olabilecekleri etki o kadar büyük olur.
2- Veri analizini (Big Data) derinleştirerek karar vermeyi güçlendirir.
Her türlü işletme, çok sayıda müşteri verisine sahip olmayı amaçlamaktadır. Bunu yaparak sağladıkları asıl fayda, bu verileri işletmeyi ileriye taşıyabilecek analizler için optimize etmektir. Dijital dönüşüm,
doğru verilerin toplanması ve daha üst düzeyde iş zekası için tam olarak yapıya dahil edilmesi için bir sistem oluşturur.
Verileri ve analitiği bir dijital dönüşüm stratejisinin merkezine yerleştirmek, işletmelerin büyük verilerden yararlanmasına olanak tanır. Bir kuruluş içindeki farklı işlevsel birimlerin ham verileri çeşitli temas noktalarında anlamlı bir yoruma dönüştürebilmesi için bir yol yaratır. Bunu yaparak, müşteri deneyimi, operasyonlar, üretim, finans ve iş fırsatlarının homojen bir görünümünü ortaya çıkarır. Bu sürecin bir parçası olarak müşteri verilerinin nasıl toplandığını, saklandığını, analiz edildiğini ve paylaşıldığını değerlendirmek çok önemlidir.
Gelecekte varlığını güçlenerek sürdürmeyi hedefleyen şirketlerin, tüm ağlarda, uygulamalarda ve verilerde tutarlı bir şekilde güvenlik stratejisi uygulaması önemlidir. Tüketiciler, verilerinin nasıl toplandığı ve kullanıldığı konusunda giderek daha fazla bilinçleniyor ve endişeleniyor. Şirketler dijital çalışmalar neticesinde, verileri işlerken güçlü güvenlik uygulamalarını devreye sokarak ve istedikleri zaman müşterilerin fikirlerini değiştirme fırsatı vererek onlara verilerine saygı duyduğunuzu göstermelidir.
3- Daha güçlü kaynak yönetimi sağlar.
Dijital dönüşüm, bilgi ve kaynakları bir dizi araçta birleştirir. Dağınık yazılım ve veritabanları yerine şirket kaynaklarını birleştirir ve kaynakların kullanımı konusundaki karmaşayı azaltır.
2020 itibariyle kurumsal işletmelerde kullanılan ortalama uygulama sayısı 900’dür. Dijital dönüşüm, uygulamaları, veritabanlarını ve yazılımları iş zekası için merkezi bir havuza entegre edebilir. Zamanla dijital dönüşüm, iş ortaklıklarını güçlendirerek zaman ve kaynak kazanımları üretmek için araçlar üretir.
Dijital dönüşüm bir departman değildir. Bir işletmenin her alanını kapsar ve birimler arasındaki süreçlerin verimliliğini sağlar. Satış/pazarlamadan finansa ve operasyona kadar her departman hassas verilerden yararlanır. Ekipleri işlerini halletmek için kullanımı kolay araçlarla donatırken, verilerin bulunduğu her yerde optimize edilmesi ve güvenliğinin sağlanması önemlidir.
4- Piyasadaki talep değişikliklerine tepki verme hızını artırır.
Dijital dönüşüm, organizasyonları daha çevik hale getirmektedir. Yazılım geliştirmenin gücünden yararlanan işletmeler, sürekli iyileştirme stratejilerini benimsemek için dijital dönüşümle çevikliklerini artırmayı tercih etmektedir. Bu iyileştirme çalışmaları, gerektiğinde daha hızlı yenilik ve adaptasyon sağlar.
İşletmeler giderek daha fazla çevik hibrit bilgi teknolojileri hizmetleri yeteneği talep etmekte ve kullanıcı deneyimini kusursuz hale getirmeyi iş dönüşümün kritik bir parçası olarak görmektedir. Çünkü, müşteri beklentileri, yalnızca şirket yetkilileriyle etkileşimlerine değil, tüm dijital deneyimlerine dayanmaktadır.
5- Karlılıkta artış sağlar.
Dijital dönüşüm, süreçlerde zaman tasarrufu sağlayarak maliyetleri düşürür. Ayrıca yeni ürün ve hizmetlerin yaratılmasını sağlayarak yeni iş fırsatlarına ve gelir akışlarına kapı açar.
Dijital dönüşümü başarılı bir şekilde gerçekleştirebilen şirketler, verimlilik ve karlılıklarını artırmaktadır. SAP Center for Business Insights ve Oxford Economics tarafından bildirilen sonuçlara göre ; dijital dönüşümü başarıyla tamamlayan şirketlerin %80’i karlarını ve %85’i pazar paylarını artırmıştır.
Bu durumda, hangi şirket daha verimli ve karlı olacak? Örneğin; tedarik zinciri yönetimi için elektronik tablolar kullanan mı yoksa tahmine dayalı envanter analitiği, gerçek zamanlı lojistik performans ölçümleri ve malzeme tedarik eden yapay zeka kullanan şirket mi?
6- Dijital kurum kültürüne teşvik eder.
Bir şirkette gerçekleştirilen dijital dönüşüm, yeni yetenekleri kendine çeker ve uzman profesyonellerin ilgisini uyandırır. Bununla birlikte, mevcut ekip üyelerine ortamlarına göre uyarlanmış doğru araçları sağlayarak dijital dönüşüm, dijital bir kültürü teşvik eder ve aradaki boşluğu doldurarak çalışanların günden güne daha etkili ve üretken olmasına yardımcı olabilir.
7- Daha iyi bir müşteri deneyimi sağlar.
Dijital dönüşümün yalnızca şirketlerdeki ekipler için verimlilik sağlamanın yanı sıra, müşteriler için daha sorunsuz deneyimler sunabilmeyi sağlamaktadır.
Müşterilerden gelen talepler her geçen gün artmaktadır ve her türlü sektörde artık rekabet daha şiddetli hale gelmektedir. Müşterilerin ilgisini çeken çeşitli ürün ve hizmetler üretmek amacıyla tedarikçiler ve distribütörler, taşeronlar ve danışmanlarla birlikte çalışan firmalar birbirlerine giderek daha fazla bağımlı hale gelmektedir.
Müşterilerin dijital deneyimler için yüksek beklentileri olduğu ve bunun artacağı bir geçrektir. Tüketiciler sonsuz seçeneklere, düşük fiyatlara ve hızlı teslimata alışkındır. Müşteri deneyimi (CX), markalar için yeni savaş alanıdır. Gartner, şirketlerin üçte ikisinden fazlasının çoğunlukla müşteri deneyimi konusunda rekabet ettiklerini söylediğini bildirmektedir.
Dijital dönüşüm, şirketlerin piyasadaki talep değişikliklerine tepki verme hızını artırmakta ve üretilen ürünlerin/hizmetlerin kalitesini artırarak şirkete rekabet avantajı sağlamaktadır.